31 de gener 2007

Nous jutjats a Roses? Bona pregunta

Per “formació-deformació” professional (advocat), i per la meva anterior condició de Delegat de Justícia, m’ha cridat l’atenció el debat al voltant de la proposta del president de l’Audiència Provincial, i bon amic, Fernando Lacaba, de crear un nou partit judicial amb seu a Roses.
¿Cal desdoblar l’Alt Empordà, en litoral i terra endins; com es va fer a la Selva, que disposa de dos partits judicials, marítima i interior? No ens trobem davant del mateix cas, per raons logístiques. Per exemple, des de l’Escala tenim millor comunicació amb Figueres, que no pas amb Roses, geogràficament més propera. La distribució de la comarca que fan els Mossos d’Esquadra, tampoc no coincideix amb litoral i interior, per més que les dues principals comissaries estiguin situades a Figueres i Roses.
Tot això ens fa pensar que la distribució de la nostra comarca, per raons d’eficàcia no coincideix amb aquesta divisió, com passa en altres zones. I ningú no nega que Roses sigui el segon nucli més important de l’Alt Empordà, a qui li correspondria acollir el desdoblament d’aquest servei. Amb tot, potser caldria replantejar-se quina seria la millor distribució territorial. Qui sap si l’àrea judicial de Roses funcionaria millor donant cobertura als municipis que hi tenen més fàcil accés: zona del Cap de Creus, Portbou, Cadaqués, o Llançà, per exemple.
Per altra banda, cal tenir en compte que si la demarcació judicial de Roses tirés endavant no podria tenir més de dos jutjats, pel volum d’assumptes que arribaria a cobrir. Per tant, no assoliria els jutjats social, ni penal i caldria continuar anant a Figueres per donar sortida a aquests casos. A més, la iniciativa comportaria serioses dificultats a l’hora de fer guàrdies i es trobaria amb un dels problemes que ha tingut Figueres fins ara, en què la categoria dels jutges no seria la de magistrats, un personal amb molta mobilitat. Per tot això, no seria millor aprofundir en la millora dels jutjats de Figueres? Aconseguir una especialització de jutjat civil i penal, amb una major dotació i estabilitat de funcionaris?
Possiblement aquells que requereixen l’auxili de la justícia, o els que hi treballen, valoraran una major eficàcia i qualitat d’aquest servei, encara que hagin de recòrrer més quilòmetres.

*Article publicat al setmanari Empordà el 30 de gener.